Îmi amintesc când eram de-o schioapă mă uitam la fotografiile de prin casă. Tata era fotograf amator și transforma filmele foto în fotografii; aveam multe fotografii: albume cu momentele importante și un sertar mare plin cu fotografii foarte diverse cu oameni cunoscuți și necunoscuți, majoritatea alb negru. Sunt sigur că și tu aveai pe undeva prin casă fotografii, ori în albume, prin sertare, printre cărți. Doar așa ai aflat cum arătau parinții tăi când erau tineri. Cum arătau poate bunicii tăi. Foarte puțini am avut poze cu străbunicii noștrii, erau foarte rare. Eu n-am avut, mi-aș fi dorit să am dar cumva a fost compensat de sutele de poze pe care le am când eram mic.

Fotografia imprimată era singurul mod accesibil prin care puteai să înregistrezi vizual istoria familiei tale. Tehnica a evoluat și astăzi întorci fotografiile cu buricul degetelor pe telefon și le poți privii pe ecrane mari în nenumărate forme. Cea mai mare problema în cazul fotografiei electronice este STOCAREA. Se poate defecta hard-ul, nu mai pornește calculatorul, ai șters din greșeala fotografiile, ai pierdut telefonul, etc. . Chiar dacă sunt stocate on line pe diverse platforme sau în cloud tot nu este exclus să pierzi o parte din ele sau să le poți accesa doar la o rezolutie redusă. Fiindca am zeci de mii de fotografii a trebuit să găsesc o metoda de arhivare pe diverse medii, se poate dar îți consuma timp și îți ia energie și drept urmare nu foarte mulți oameni o fac. Nu o dată s-a întamplat să fiu sunat și rugat să mă uit în arhiva și să retrimit fotografii fiindcă au fost pierdute copiile lor.

Dar să revenim la fotografia imprimata pe hârtie. Când te uiți la fotografii imprimate este o alta experiență decât atunci când vezi un album on line. În primul rând sunt mai bine ordonate, sunt de o anumită calitate daca au meritat imprimate, au un miros aparte și pentru mine sunt produsul final al demersului fotografic. Accesul la ele nu este mijlocit ca în cazul fotografiei digitale de echiparea tehnică: computer, energie electrică, internet, etc. . În același timp Fotografia Imprimată are culorile și tonurile pe care fotograful le-a ales, pe când cea digitală este direct condiționată de ecranul de pe care o accesezi: calitatea lui, dimensiunea, lumina din jur, unghiul din care privești. Ecranele computerelor sau ale telefoanelor nu redau culorile reale ci culorile pe care le pot produce. Chiar și display-urile super 4k distorsionează culorile reale. Computerul pe care prelucrez materialele foto are ecranul calibrat cu un senzor special și acuratețea lui este undeva la 95-98% fata de culoarea reala, necalibrat ar fi undeva la 75-80% iar atunci când imprim fotografiile folosesc un soft special care tine cont de culorile reale. De aceea atunci când primești o fotografie de la mine poți fi sigur cț are culorile pe care am intenționat să le aibă. Cineva mi-a spus mai demult că Fotografiile mele color par a fii alb negru în sensul că nuanțele culorilor nu ies din spectrul real iar cele alb negru par a fii color pentu ca întotdeauna sunt atent la temperatura tonurilor de gri. 

Albumele cu fotografii se lasă mostenire din generație în generație. Îmi amimtesc o scurtă întalnire în Marea Britanie cu o doamnă de etnie romă din parinți sîrbi ai cărei Bunici au emigrat imediat dupa Holocaust. Fără să știe foarte multe despre originile neamului ei păstra cu sfințenie trei albume cu fotografii de la bunica ei în care regăseai poze de la nunți, botezuri și înmormantări cu stramoșii ei. E mai greu să lași mostenire mii de poze nesortate, neorganizate, neprelucrate pe un hard disk sau pe diverse platforme on line la care odata cu moartea proprietarului se pierde accesul sau este foarte greu să fie recuperate.

O altă caracteristică a Fotografiei imprimate este că se poate oferi cadou. Ce poate fi mai frumos decat să oferi bunicilor fotografii cu nepoții lor mai ales când poate nu îi văd pe aceștia decât scurte perioade pe an? Adu-le bucurie în suflet! Imprimă fotografii și fă-le cadou celor care apreciază!

Te invit să vizionezi Galeriile FotoMoment (apasă_aici) și află cum POȚI AVEA ȘI TU AMINTIRI DE NEUITAT!

Autor: Gabriel Bilț